Alles over de bijtelling van uw youngtimer, oldtimer of klassieker

                                                                    
                                                                    Klik op het LinkedIn logo om
                                                              naar onze groep op LinkedIn te gaan

Huidige regels bijtelling

'Reguliere' auto van de zaak
De bijtelling betreft het voordeel dat u hebt van het privégebruik van de auto van de zaak. Momenteel dient 25% van de cataloguswaarde van de auto bij het inkomen opgeteld te worden. Over deze 25% 'extra inkomsten' dient u dus inkomstenbelasting te betalen.

Milieuvriendelijke auto's
Voor bepaalde milieuvriendelijke auto's geldt sinds 1 januari 2008 een lagere bijtelling van 14%. Een auto is milieuvriendelijk als de CO2-uitstoot lager is dan:
-  95 gram per kilometer bij een auto die op diesel rijdt
-  110 gram of minder is per kilometer voor auto's die niet op diesel rijden (bijvoorbeeld auto’s die rijden op gas of benzine of hybride auto’s)

Per 1 januari 2009 is er ook een categorie auto's waarvoor een bijtelling van 20% geldt, de bijtelling is 20% voor auto's met een CO2-uitstoot die:
-  116 gram of minder is per kilometer voor auto's die op diesel rijden
-  140 gram of minder is per kilometer voor auto's die niet op diesel rijden (bijvoorbeeld auto’s die rijden op gas of benzine of hybride auto’s)

Er is (momenteel) geen bijtelling voor auto's die een CO2-uitstoot hebben van 0 gram per kilometer, bijvoorbeeld electrische auto's.

15 jaar of ouder, de Youngtimers en Oldtimers
Is een (bestel)auto ouder dan 15 jaar, dan geldt een percentage van 35% over de waarde in het economische verkeer (de huidige waarde van de auto), en niet over de catalogusprijs van de auto. Om de waarde in het economische verkeer te bepalen kan u gebruikmaken van:
-  veilingprijzen
-  de waarde waarop de auto getaxeerd is voor de verzekering
-  actuele kilometerprijzen
-  leaseprijzen

Dankzij onze actie is dus de geplande verschuiving van 15 naar 25 jaar voor bijtelling op basis van de waarde in het economische verkeer NIET doorgegaan. Wel is per 1 januari 2010 het percentage bijtelling voor auto's van 15 jaar en ouder van 25% naar 35% gegaan.

De lagere bijtelling gaat in wanneer dat auto 15 jaar oud wordt. Tot dat moment wordt de bijtelling dus berkend door 25% van de cataloguswaarde bij het inkomen op te tellen. Daarna wordt 35% van de waarde in het economische verkeer opgeteld bij het inkomen.

Geen bijtelling
U hoeft niets bij uw loon te tellen als u overtuigend kunt bewijzen dat u, op kalenderjaarbasis, niet meer dan 500 privékilometers met de auto rijdt. Kilometers voor woon-werkverkeer zijn zakelijke kilometers. U kunt dit bewijs op verschillende manieren leveren:
-  met een sluitende rittenregistratie die u inlevert bij uw werkgever
-  met een Verklaring geen privégebruik auto in combinatie met een sluitende rittenregistratie of ander soort bewijs
-  met een ander soort bewijs

Zie voor meer informatie de site van de belastingdienst.

De bijtelling is 20% voor auto's met een CO2-uitstoot die:

  • 116 gram of minder is per kilometer voor auto's die op diesel rijden
  • 140 gram of minder is per kilometer voor auto's die niet op diesel rijden (bijvoorbeeld auto’s die rijden op gas of benzine of hybride auto’s)